Dukketeaterdirektør - Jytte Abildstrøm

Jytte Abildstrøm, skuespiller, teaterejer, gøgler, dukkefører og økologisk livskunstner, Frederiksberg, København, fylder onsdag 75 år.

Jytte Abildstrøm har været en institution i dansk teater gennem mere end en menneskealder. Helt centralt i hendes karriere står Riddersalen - det lille teater i forlystelsesetablissementet Lorry på Frederiksberg.

Sammen med gode venner lejede hun teatret i 1970 for at spille parodifarcen "Svend, Knud og Valdemar".

Det var ment som et midlertidigt lejemål, men det udviklede sig til den selvejende og offentligt støttede institution Jytte Abildstrøms Teater/Riddersalen.

Her er der frem til i dag blevet produceret et hav af glade og sjove forestillinger, såvel børneteater som voksen- og friluftsteater - oftest med Jytte Abildstrøm selv som midtpunkt og med mange af forestillingerne sendt på turné rundt i landet. Men Jytte Abildstrøm har gennem alle årene også lagt stor vægt på et kreativt fællesskab og et tæt forhold til en stab af medarbejdere og samarbejdspartnere, som blandt andre har omfattet skuespilleren Daimi og forfatteren Elsa Gress.

I årene før Riddersalen dyrkede Jytte Abildstrøm dukketeatret - fra 1964 sågar med et næringsbrev til at spille dukketeater. På få år blev det et fuldtidsarbejdende professionelt børneteater med mere end 100 forestillinger om året og fra 1968 med offentlig støtte.

På filmlærredet har hun kunnet ses i en lang række markante biroller kulminerende med et filmfolkeligt gennembrud i 2001 som den elskelige og eventyrlystne farmor i Wikke & Rasmussens musikalske familiefilm "Flyvende Farmor".

På tv blev Jytte Abildstrøm allerede i 1969 kendt af hvert barn i landet som den skøre og forvirrede mor i serien "Sonja fra Saxogade".

Senere medvirkede hun også i crazyprogrammerne om "Tyllefyllebølleby".

Hun har ingen klassisk skuespilleruddannelse og blev i 1950'erne uddannet som tresproglig korrespondent. Vejen til teatret gik gennem medvirken i studenterrevyer fra 1953.

Op gennem 1980'erne blev Jytte Abildstrøm en af bannerførerne for økologi herhjemme.

Hendes kolonihavehus, der blandt andet er indrettet med solfanger, regnvandsopsamling og komposttoilet har fungeret som en konkret illustration af miljøløsninger for hverdagen. Principperne overførtes sidst i 1990'erne på Riddersalens teaterværksted, der med støtte fra fonde og private er indrettet som byøkologisk center. I 1998 var hun indstillet til Nordisk Råds Natur- og Miljøpris, og i 2000 fik hun Den Europæiske Solpris.

Jytte Abildstrøm, der er mor til skuespilleren Peter Mygind, har i det hele taget modtaget så mange priser, at de alene fylder mere end 20 linjer i Kraks Blå Bog.